Mijn artikelen

Voor informatie

Hoe verminder je pijn bij een wond?

hydrogel

Een wond oplopen is heel naar, maar het gebeurt iedereen wel eens. Je kan zo voorzichtig zijn als maar kan, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je nou eenmaal een wondje hebt opgelopen, kun je veel dingen doen om de pijn wat te verzachten. Denk bijvoorbeeld aan een paracetamol tablet innemen, een hydrogel erop smeren voor de pleister erop gaat en proberen zo min mogelijk contact met de wond te maken. 

hydrogel

Pijnstillers

De meeste mensen zullen paracetamol gebruiken voor het bestrijden van pijn. Deze pijnstiller is het minst gevaarlijk voor je maag. NSAID’s zijn een groep pijnstillers die ook goed pijn bestrijden, maar bij veelvuldig gebruik moet je oppassen dat je maag goed beschermt blijft. Bij de apotheek zijn hiervoor speciale maagbeschermers te verkrijgen, maar denk bijvoorbeeld ook aan iets eten voordat je een NSAID inneemt. Onder NSAID’s vallen onder andere ibuprofen en naproxen. 

Hydrocolloïd verbanden en hydrogels verzachten ook de pijn bij wonden. Hydrogels zijn in het bijzonder erg nuttig bij droge wonden. Ze houden namelijk de omgeving van de wond lekker vochtig, zo geneest de wond zo goed mogelijk en met zo min mogelijk pijn. Hydrocolloïde verbanden houden daarnaast ook bacteriën buiten de deur en gaan dus infecties tegen.