Mijn artikelen

Voor informatie

Wanneer loop je het risico op een soa?

Soa test Rotterdam

Er wordt altijd geleerd dat het belangrijk is om veilige seks te hebben omdat je anders het risico loopt op een soa. Zo goed als iedereen is hier daarom ook mee bekend. Waar je echter misschien minder bekend mee bent is dat er ook manieren zijn waarop je een soa kunt oplopen zonder dat je onbeschermde seks hebt gehad. Ook wanneer je mogelijk via een andere manier besmet kan zijn met een soa dan door onbeschermde seks kun je jezelf hierop laten testen bij Soa test Rotterdam

Het oplopen van een soa zonder onbeschermde seks

Zo zijn bijvoorbeeld soa’s zoals hepatitis b, hepatitis c en hiv die je kunt oplopen door contact met besmet bloed. Een bekende manier waarop dit kan gebeuren is door het gebruik van besmette naalden bij gebruik van drugs maar ook zeker bij het zetten van een tatoeage of een piercing is dit een risico wanneer dit niet met nieuwe en steriele naalden gebeurd. Ook het delen van servies en bestek met een besmet persoon kan leiden tot het overdragen van een soa, denk hierbij aan herpes.  

Soa test Rotterdam

Het overdragen van een soa van moeder op kind 

Het is bij sommige soa’s daarnaast ook mogelijk dat een moeder deze overdraagt op haar kind, dit kan zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling plaatsvinden. Soa’s die al tijdens de zwangerschap overdraagbaar zijn van moeder op kind zijn onder andere hepatitis b en hiv. Tijdens de bevalling loop je weer risico op het overdragen van andere soa’s zoals onder andere chlamydia en herpes.