Mijn artikelen

Voor informatie

Wat is een laselektrode

Laselektroden

Een laselektrode is een staafje metaal wat wordt gebruikt bij een elektrisch lasproces, het werkstuk en het lastoevoegmateriaal worden door elektrische spanning tot een smeltbad gebracht. Voor verschillende lasprocessen heb je andere laselektroden nodig, je kunt ze grofweg verdelen in twee groepen. Je hebt de afsmeltende elektrode en de niet afsmeltende elektrode. In de webshop van lastechniekrijnmond.nl zijn beide soorten te verkrijgen. 

Afsmeltende elektrode

Bij afsmeltende elektroden wordt door de hitte van het lassen, de elektrode afgesmolten en gaat deze op in het smeltbad. De afsmeltende elektrode kan mechanisch worden aangevoerd zoals bij MIG/MAG lassen, maar dit hoeft niet perse. Bij het lassen met een beklede elektrode, maakt men ook gebruik van een afsmeltende elektrode alleen wordt deze aan de voorkant van het laspistool geplaatst. De elektrode heeft tijdens het lassen een dubbele functie, de elektrode geleidt de stroom die nodig is om het werkstuk op te warmen. De gesmolten elektrode zorgt ervoor dat er materiaal wordt toegevoegd aan het lasproces.

Laselektroden

Elektrode die niet afsmelt

Om een elektrische boog te creëren kun je een elektrode gebruiken die niet afsmelt, door de elektrische spanning worden de elektroden niet tot smelten gebracht. Het materiaal van de niet smeltende elektrode moet een zeer hoog smeltpunt hebben. Bij TIG lassen wordt een wolfraam elektrode gebruikt, je kunt ook gebruik maken van een goede geleide elektrode. Stiftlassen is een heel apart lasproces, hierbij heeft men op de stift of bout een klein lipje geplaatst dat tot smelten wordt gebracht. Feitelijk wordt hier ook gebruik gemaakt van een niet afsmeltende elektrode, in combinatie met een beperkt afsmeltende lasbout.