Mijn artikelen

Voor informatie

Waarvoor gebruik je machine transport?

2 Transport

Bij een fabriek of bouwplaats vol machines denk je misschien niet zo snel aan hoe deze machines daar gekomen zijn, of hoe ze er weer weggehaald worden. Toch is machine transport een belangrijk aspect van machines, het zijn namelijk doorgaans geen kleine producten die makkelijk even in geladen kunnen worden en van A naar B gebracht worden. De noodzaak om machines te verplaatsen komt echter vaker voor dan je wellicht zou denken. Natuurlijk heb je in de eerste plaats de machines die van de fabriek waar zij gemaakt worden, verplaatst moeten worden naar de fabriek waar zij gebruikt zullen gaan worden. Daarnaast is de bouw een belangrijke sector waarin veel gebruik wordt gemaakt van een heel scala aan machines. Bouwprojecten vinden uiteraard normaliter op locatie plaats en dan moeten de machines daar natuurlijk ook op het juiste moment aanwezig zijn.

Waar moet je aan denken?

Machine transport is dan ook een belangrijke factor om goed en zorgvuldig mee om te gaan. Machines zijn vaak grote, zware objecten die niet zomaar even in- en uitgeladen kunnen worden. Hun grote formaat en forse gewicht speelt hier meestal een grote rol in, maar daarnaast kan er ook sprake zijn van kwetsbare onderdelen of gevoelige constructies. Zorgvuldigheid is dan ook van groot belang.

Zelf doen of uitbesteden?

Het kan aanlokkelijk lijken om ook dit onderdeel van het bouw- of productieproces in eigen hand te willen houden. Dat lijkt wellicht goedkoper of simpeler. Er kan echter veel fout gaan in het verplaatsen van grote, zware, logge machines die wellicht ook nog een hele afstand af moeten leggen. Wanneer er dan iets mis gaat, kan dat van grote invloed zijn op de rest van het bouwproject of de productie in een fabriek. Veel machines zijn op hun manier onmisbaar in het productieproces en het kan dan ook met veel kosten gepaard gaan als hier iets mis gaat. Goedkoop is daarom vaak ook bij machine transport duurkoop.