Horen of juist niet?
Wat zeg je? Iedere dag zeggen we het wel een of meerdere keren. Je hoort niet altijd meteen wat er gezegd wordt. Op zich is dat helemaal niet zo erg. Het kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben. Er is veel lawaai om je heen, je luistert niet goed of degene die je wat probeert te zeggen praat heel zacht. Vervelender wordt het als deze factoren er niet zijn en je moet vaker per dag vragen wat er gezegd wordt. Ook het harder zetten van de televisie of radio kan er op duiden dat er iets mis is met je gehoor. Doofheid zal dan waarschijnlijk de diagnose gaan worden als je het laat onderzoeken. Bij doofheid of slechthorendheid hoort iemand niet of niet goed. Doofheid is vaak erfelijk. Dan is de oorzaak een afwijking in een gen. Soms heeft slechthorendheid of doofheid een andere, niet-erfelijke oorzaak. Ouderdom is een van de grote boosdoeners bij het achteruit gaan van je gehoor.
Oplossingen
Er zijn verschillende soorten gehoorverlies. Perceptief gehoorverlies is de meest voorkomende, en komt vaak bij oudere mensen voor. Het heeft te maken met slijtage van de trilhaarcellen in het slakkenhuis van het oor. Voor veel mensen is de stap om een gehoorapparaat te kopen een nogal lastige. Vaak is de schaamte de grootste belemmering. Maar eenmaal de stap genomen te hebben zal iedereen het als een verlichting ervaren. Gehoorapparaten zijn er in alle soorten en maten. Voor licht tot zeer ernstig gehoorverlies en van betaalbaar tot luxe. Er zijn verschillende modellen gehoorapparaten verkrijgbaar. Er zijn onzichtbare hoortoestellen en apparaten die in of achter het oor geplaatst kunnen worden. Voor iedereen is er dus wel een model dat bij zijn of haar voorkeur past. Als je het juiste gehoorapparaat gevonden hebt zal er een wereld voor je opengaan nu je alles weer kunt horen.
Hoortoestellen in de toekomst
Het hoortoestel heeft de laatste jaren veel ontwikkelingen doorgemaakt. Een hoortoestel is tegenwoordig al veel beter dan een paar jaar geleden. De ontwikkelingen gaan ontzettend hard en de komende jaren zal er nog veel gaan veranderen. Hoortoestellen die meerdere functies met zich meedragen zoals het meten van de bloeddruk of de hartslag het zou zomaar snel op de markt kunnen komen. Ook toestellen die gestuurd worden door de hersenen lijkt onmogelijk maar ook dat zou mogelijk kunnen worden. Het voordeel daarvan zou zijn dat je veel minder omgevingsgeluiden hoort en min of meer zelf kunt sturen wat je wel en niet wilt horen.