Mijn artikelen

Voor informatie

Het belang van debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer

In ieder bedrijf is debiteurenbeheer van belang. Je hebt altijd te maken met geld, wat voor bedrijf of organisatie je ook bent. Debiteurenbeheer richt zich op je klanten. De mensen die jou moeten betalen dus. Dit zijn de mensen die zorgen dat jij je bedrijf draaiende kan houden, maar ze kunnen ook risico’s opleveren wanneer ze niet op tijd hun betalingen doen. Daarom is goed debiteurenbeheer zo belangrijk. Daarmee houd je namelijk al deze zaken in de gaten en goed op orde.

Wat is debiteurenbeheer?

Debiteurenbeheer wil zeggen dat je in de gaten houdt wie er wat en wanneer moet betalen. Als iemand te laat is, ga je daar achteraan. Je kunt ook reminders sturen als onderdeel van het debiteurenbeheer. Wel is debiteurenbeheer een klus die tijdrovend kan zijn. Niet ieder bedrijf heeft genoeg mankracht om dit goed in de gaten te blijven houden. Je hebt immers ook andere belangrijke zaken te doen, zoals misschien wel produceren. Dan kun je het debiteurenbeheer ook uitbesteden. Dat scheelt je in ieder geval tijd, maar het kost je ook weer geld.

Debiteurenbeheer

Wel of niet uitbesteden?

Of je het debiteurenbeheer wil uitbesteden of niet is dus een overweging die je maakt. Misschien heb je juist liever zelf het contact met je klanten. Omdat je nog in een beginnende fase zit en relaties moet opbouwen bijvoorbeeld. Dan wil je geen tussenpartij als het om kosten gaat. Wel kan het in een later stadium handig zijn om dit uit te bestede, als je er zelf minder grip op begint te krijgen. Want goed debiteurenbeheer is voor elk bedrijf cruciaal.