Waarmee moet je rekening houden tijdens een verbouwing?
Het verbouwen van je huis is een heel karwei, waarbij je vaak tijdens de verbouwing tegen dingen aanloopt die je eerder had willen weten. Vandaar dat wij een blog hebben gemaakt met de belangrijkste tips om je verbouwing te laten slagen.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Voor een verbouwing dien je te bepalen wat je plan gaat zijn. Hoe gedetailleerder je dit plan maakt, hoe makkelijker de verbouwing gaat en hoe minder je tegen problemen aan kan lopen. Maak een lijst met eisen en neem daarin je woonwensen op. Je kan dit zo overzichtelijk maken als je zelf wilt, door bijvoorbeeld ruimtes daadwerkelijk in te tekenen, inclusief meubilair. Verdeel je wensen in categorieën, wat is noodzakelijk, wat zou je graag willen en wat is leuk maar niet perse nodig. Een goede tip is om tijdens een verbouwing te kijken naar de mogelijkheden voor energiebesparing. Nu je huis toch deels aan puin ligt kun je investeren in het verbeteren van de isolatie van je woning. De juiste isolatie, ventilatievoorziening en verwarming kan de kosten ontzettend drukken.
Financiën
Naast dat je van tevoren in kaart moet brengen wat je precies wilt en hoe je dit gaat aanpakken is het ook noodzakelijk na te denken over financiën. Een verbouwing kost redelijk wat geld en dan moet je ook nog rekening houden met onverwachte kosten. Je totaal te besteden budget mag uit maximaal 80% van je maximale financiële mogelijkheden bestaan. Bepaal dus van tevoren wat je uit gaat geven en maak eventueel afspraken met de bank over een hypotheek.
Houdt bij het maken van een kostenplaatje rekening met alle kosten die tijdens de verbouwing gemaakt gaan worden, denk hierbij aan sloopkosten of het aanleggen van elektra. Maar ook aan dingen die minder voor de hand liggend zijn, zoals de aanschaf van een bouwlamp. Op dit soort aankopen kan je, mits je het bij de juiste partij koopt, veel geld besparen. Voordelig een led bouwlamp kopen bij bes led is bijvoorbeeld een goede optie.
Haastige spoed is zelden goed
Zorg ervoor dat je in je planning ruim de tijd neemt. Het kan tijd technisch op papier wel lukken, maar dat betekent niet dat het in het echt daadwerkelijk allemaal af is op tijd. Net zoals de financiën, moet je bij je tijdsplanning rekening houden met onverwachte problemen. Zeker wanneer je verschillende werkzaamheden door verschillende bedrijven uit laat voeren. Een te strakke tijdsplanning kan voor problemen zorgen wanneer bedrijf X nog niet klaar is en bedrijf Z ook al met zijn werkzaamheden wil beginnen. .Je keuken laten plaatsen terwijl de elektriciteit nog niet is geregeld is bijvoorbeeld praktisch bijna onmogelijk. Voorkom dus dit soort dubbele afspraken.
Zodra je plan klaar is en je alle afwegingen in acht hebt meegenomen is het eindelijk tijd om te beginnen. Met een grote dosis motivatie en de juiste vakmensen kom je er wel.